Barcelona

Barcelona és una ciutat situada al nord-est d’Espanya, capital de Catalunya,  i de la comarca del Barcelonès. S’ubica a la vora del mar Mediterrani, uns 120 km al sud de la cadena muntanyosa dels Pirineus i de la frontera amb França, en una plana limitada pel mar a l’est, la Serra de Collserola a l’oest, el riu Llobregat al sud i el riu Besòs al nord. Per haver estat capital del Comtat de Barcelona, se sol ludir a ella amb la denominació de Ciutat Comtal.

Amb una població de 1.621.537 habitants (INE 2009), Barcelona és la segona ciutat espanyola més poblada i la desena de la Unió Europea. L’Àrea Metropolitana de Barcelona, integrada per trenta-sis municipis, té una població de 3.218.071 habitants i una superfície de 636 km ². L’Àrea metropolitana de Barcelona és la delimitació com nucli urbà definida oficialment, però aquesta estaria inclosa en la Regió urbana de Barcelona, que s’estendria per tota l’àrea d’influència de la ciutat, amb 4.992.193 (INE 2009) habitants amb una densitat de població de 1.542 hab / km ².

Barcelona ha estat escenari de diversos esdeveniments mundials, que han contribuït a configurar la ciutat i donar-li projecció internacional. Els més rellevants han estat l’Exposició Universal de 1888 i l’Exposició Internacional de 1929, i els Jocs Olímpics d’estiu de 1992. És també seu del secretariat de la Unió per la Mediterrània.

Algunes dades estadístiques de Barcelona:
Extensió:101 km
Densitat:15.120 Habitants/km
Renta familiar(any 20002):10.235 euros l’any
TEMPERATURES MITJANES:
Hivern:10 grus centígrats
Estiu:23 graus centígrats
Anual:17 graus centígrats
Humitat: >74%
Días de pluja:73
Verd Urbà:9%
Verd Forestal:18%
Places i carrers:17%
Superfície ocupada (edificis):56%

DEMOGRAFIA:Barcelona té un total de 1.628.090 habitants, dels quals 774.890 són homes i 853.200 dones, segons dades del departament d’estadística de l’Ajuntament de Barcelona, elaborats amb dades del padró de 2008.En 2007 hi havia 1.603.178 habitants.

Barcelona es divideix administrativament en deu districtes. Cada Districte funciona com un ens polític amb competències pròpies, que ajuden a descentralitzar la política de la ciutat i que els ciutadans sentin l’administració més propera. La divisió territorial dels districtes respon a qüestions històriques de la ciutat. La majoria dels Districtes corresponen a antics municipis independents que van ser annexionats a la ciutat durant els segles XIX i XX, i que encara conserven la seva pròpia personalitat. Els ciutadans més ancians de Barcelona encara identifiquen Barcelona únicament amb el Districte de Ciutat Vella.

Els deu districtes de Barcelona són:

Ciutat Vella: És el centre històric de la ciutat. Correspon a la zona territorial de la Barcelona antiga, fins l’annexió gradual dels municipis adjacents durant els segles XIX i XX. Aglutina els barris del Raval, barri Gòtic, Antics Palaus (format pels barris no-oficials de Sant Pere, Santa Caterina, el Born i la Ribera) i la Barceloneta.
L’Eixample: Ocupa la plana existent al segle XVIII entre el casc antic (Ciutat Vella) i les antigues viles independents de Sants, Gràcia i Sant Andreu de Palomar. El seu urbanisme és caracteritzat per una quadrícula de carrers perpendiculars en trams de cent metres ideada per l’urbanista català Ildefons Cerdà. Aglutina els barris de Sant Antoni, Nova Esquerra de l’Eixample, Antiga Esquerra de l’Eixample (els dos últims formen una unitat coneguda com Esquerra de l’Eixample), Dreta de l’Eixample, la Sagrada Família i el Fort Pienc.
Sants-Montjuïc: Aglutina els barris de la Marina del Prat Vermell, La Marina del Port, la Font de la Guatlla, el Poble Sec, Hostafrancs, la Bordeta, Sants i Sants-Badal (més conegut com Badal). Montjuïc i la Zona Franca, no constitueixen barris per si mateixos, sinó que són territoris especials del districte.
Les Corts: Aglutina els barris de Les Corts, Pedralbes i Maternitat i Sant Ramon (més conegut com Sant Ramon).
Sarrià-Sant Gervasi: Aglutina els barris de Sarrià, Sant Gervasi – Galvany (simplement Galvany), Sant Gervasi – La Bonanova (o simplement la Bonanova), Putxet i Farró (més conegut com El Putxet), Les Tres Torres i Vallvidrera – Tibidabo – Les Planes. Els barris de Sant Gervasi – Galvany i Sant Gervasi – La Bonanova, constitueixen l’antic nucli de Sant Gervasi de Cassoles.
Gràcia: Aglutina l’antiga vila independent de Gràcia, i els barris de Camp de Grassot i Gràcia Nova, la Salut, El Coll, Vallcarca i Els Penitents (que engloba els dos barris del mateix nom).
Horta-Guinardó: Aglutina els barris d’Horta, la Clota, la Vall d’Hebron, el Montbau, Sant Genís dels Agudells, la Teixonera, el Carmel, la Font d’en Fargas, Can Baró, el Guinardó i el Baix Guinardó.
Nou Barris: Aglutina els barris de Vallbona, la Ciutat Meridiana, Torre Baró, Canyelles, les Roquetes, la Trinitat Nova, Can Peguera, la Guineueta, el Verdum, la Prosperitat, el Turó de la Peira, Porta i Vilapicina – Torre Llobeta (que, en realitat, engloba els barris de Vilapicina i de la Torre Llobeta).
Sant Andreu: Aglutina els barris de Sant Andreu del Palomar, la Sagrera, la Trinitat Vella, Baró de Viver, el Congrés i els Indians (més conegut com el Congrés), Navas i Bon Pastor.
Sant Martí: Aglutina els barris de Sant Martí de Provençals, el Clot, el Camp de l’Arpa del Clot, la Verneda i La Pau, el Fort Pienc, el Poblenou, el Parc i Llacuna del Poblenou, la Vila Olímpica del Poblenou, els Provençals del Poblenou, El Besòs i el Maresme, Diagonal Mar i Front Marítim del Poblenou (que inclou el barri de Diagonal Mar).

L’actual divisió dels barris oficials va ser proposada per l’Ajuntament de Barcelona a finals de 2006 i ratificada i aprovada pel consistori barceloní a principis de 2007. Encara després de la seva aprovació, hi ha queixes dels veïns sobre els noms d’alguns barris (com, per exemple, Antics Palaus) així com dels límits dels mateixos.

llibre ¿Conoces Barcelona? Rosa Bonaont i Joan R.Berengueres

wikipedia

Anuncis
%d bloggers like this: